Als echte ICT'er surf ik elke dag het web af. Iets wat mij dan ook verbaasd, is hoe vaak ik een website bezoek die nog geen gebruik maakt van SSL. Dat is niet alleen onveilig, maar kan je ook nog eens klanten gaan kosten. Hoe? Ik zal het even uitleggen!

Wat is SSL?

Voor de personen die de volledige benaming willen weten; SSL staat voor Secure Socket Layer en dient als het ware als een veilig laagje om de verbinding met een website.

Deze laag zorgt ervoor dat al jouw communicatie met een website versleuteld wordt verzonden en wordt ontsleutelt wanneer het zijn doel heeft bereikt.

Om een website te beveiligen met SSL moet je een SSL certificaat installeren. Deze worden steeds vaker gratis aangeboden bij de hosting.

Ook wij installeren gratis een SSL certificaat bij alle klanten die gebruik maken van ons cloud-platform. Jammer genoeg gebeurt dit nog lang niet overal.

Maar Martijn.. ik heb niets te verbergen!

Tuurlijk niet ;)

Maar je hoeft niet persé iets te verbergen. Bij het invullen van een contactformulier is dit ook een probleem. De data die je hier invult wordt vervolgens onbeveiligd verzonden. Ik hoef vast niet uit te leggen waarom dat een slechte zaak is.

Denk even terug aan de laatste keer dat je hebt ingelogd op een website of internet bankieren hebt gebruikt. Juist..

Hoe zie ik of een website wel of geen beveiligde verbinding heeft?

Dat is vrij simpel. Je verbinding is beveiligd met SSL wanneer je links in de adresbalk een gesloten en/of groen slotje ziet staan.

Een website die beveiligd is met SSL in Google Chrome
Een website die niet beveiligd is met SSL in Google Chrome

Maar dat was toch al? Waarom vertel je mij dit nu pas?

Een aantal maanden geleden heeft Google Chrome, veruit de meest gebruikte browser ter wereld, een update uitgebracht. Alle sites die nog geen gebruik maken van SSL krijgen sindsdien het label "niet beveiligd" in de adresbalk.

Dit is een statement van Google. Een website beveiligd met SSL is tegenwoordig de norm.

Wat voor invloed heeft het als mijn website niet beveiligd is?

Buiten het feit dat je je bezoekers niet de beveiliging bied die vereist is wanneer zij je website bezoeken zou dit je ook nog eens klanten kunnen kosten.

Om de volgende twee redenen;

Vertrouwen

Wanneer een mogelijk nieuwe klant je website bezoekt en in zijn adresbalk "niet beveiligd" ziet staan doet dat natuurlijk niet goed aan je geloofwaardigheid en het vertrouwen. Zeker voor webshops kan dat funest zijn. Mensen worden zich steeds meer bewust van de gevaren die het internet met zich kan meebrengen.

Nu is deze melding in de adresbalk van Google Chrome nog redelijk subtiel, worst case scenario krijgt een bezoeker de volgende melding te zien;

Inmiddels heeft Telfort zijn zaakjes weer op orde.

Je kunt je vast wel voorstellen dat het bezoekers enorm afschrikt en dit je mogelijk klanten gaat kosten.

Impact op zoekresultaten

Ook zoekmachines als Google hebben bekend gemaakt sites die gebruik maken van SSL hoger te plaatsen in de zoekresultaten. Dit opnieuw om de norm te zetten.

Mocht je website dus nog geen gebruik maken van SSL kan dat betekenen dat je positie in de zoekmachines hieronder gaat leiden. Wat dus opnieuw weer mogelijk klanten kan kosten.

Conclusie

Zorg ervoor dat je website beveiligd is met een SSL certificaat. Zoals meerdere malen vernoemd in dit artikel is dat de hedendaagse norm.

Er is ook geen goed excuus meer om geen gebruik te maken van een SSL certificaat. Deze worden vaak gratis aangeboden bij het afnemen van een hosting-pakket.

Wanneer je website geen gebruik maakt van SSL is het verkeer van en naar je website niet beveiligd. Dat is een slechte zaak wanneer bezoekers hun gegevens met jou delen.

Het niet hebben van een SSL certificaat heeft ook impact op je bedrijf. Klanten kunnen wantrouwend worden en je website verlaten. Ook je positie in de zoekmachines lijdt eronder.


Vond je dit artikel interessant?
Top! Abonneer dan even, dan stuur ik je een mailtje wanneer er nieuwe artikelen uitkomen ;)

Heb je nog vragen aan de hand van dit artikel?
Plaats het hieronder in de comments of stuur even een mailtje naar m.wetering@chabter.com