We nemen kort een duik in de wereld van internet marketing. Specifiek zoekmachinemarketing. In deze wereld zijn er twee termen die je waarschijnlijk al eens hebt gehoord; SEO en SEA. Maar wat houden deze termen in? Dat leg ik je haarfijn uit!

Voor dit artikel nemen we de zoekmachine Google als voorbeeld.

Zoekresultaten zijn onder te verdelen in organisch of betaald. Dit verschil is duidelijk weergegeven in de afbeelding hieronder.

Zoekresultaten waar links van de URL het blokje "Adv." staat, zijn betaald. Alle andere resultaten zijn organisch.

Nu we dit belangrijke verschil kennen zal ik uitleggen wat SEO en SEA precies inhoudt.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimalisation oftewel zoekmachine optimalisatie.

Het doel van SEO is er voor zorgen dat een website gaat stijgen in de organische zoekresultaten. Dit kan specifiek voor één zoekterm zijn, maar ook impact hebben op de gehele website.

SEO is een langdurig proces van meten en verbeteren. Resultaten zul je dus ook niet meteen zien. Het is een lange termijn investering.

Het grote nadeel van SEO is dat in tegenstelling tot SEA een hogere positie in de zoekresultaten niet te garanderen valt. Zoekmachines hebben hun eigen top secret algoritme dat bepaald welke positie een website heeft. Vaak wordt er bij SEO ingespeeld op een aantal bekende factoren om de positie van je website in de zoekresultaten te beïnvloeden.

Ook zal bij SEO de positie van je website langzaam verslechteren wanneer bijvoorbeeld concurrentie nieuwe artikelen of pagina's publiceren die de zoekmachine relevanter vindt voor de gebruiker.

Daarom zul je structureel voor nieuwe inhoud moeten zorgen wil je je positie behouden in de organische zoekresultaten.

Wat is SEA?

SEA staat voor Search Engine Advertising oftewel zoekmachine adverteren.

Het doel van SEA is je website weergeven in de prominent geplaatste betaalde gebieden in de zoekresultaten. Je kunt hierbij zelf beslissen bij welke zoektermen jouw website getoond wordt.

SEA is in tegendeel tot SEO een zeer effectieve korte termijn oplossing. Wanneer je de advertentie inschakelt is deze direct zichtbaar in de zoekresultaten.

Bij SEA betaal je voor het aantal keer dat je website wordt weergegeven of wanneer er op je website wordt geklikt. Hoeveel je betaald is afhankelijk van de zoektermen waarop je gevonden wil worden.

Wat werkt het beste voor jouw website?

Wanneer je de keuze moet maken tussen het gebruik van SEO of SEA is het verstandig na te denken over welk doel je wilt bereiken en welke investering zich daar het best voor leent.

Wil je direct beginnen met het verkopen van een product of dienst? Dan kan SEA een doeltreffende oplossing zijn.

Heb je echter als doel om langdurig een betere positie in de zoekresultaten te behalen? Dan is SEO mogelijk een goedkoper alternatief.

Of combineer gewoon beide. Pure winst!