Een website die traag laadt kan impact hebben op je positie in de zoekmachines, je conversie en omzet. Is jouw website snel genoeg?

Het hebben van een snelle website is belangrijker dan je je waarschijnlijk realiseert.

Heb je eindelijk een website met een prachtig design, ijzersterke content, die ook nog eens geoptimaliseerd is voor zoekmachines ⎯ haken mensen af bij het bezoeken van je website omdat deze te traag laadt...

Zonde, dat kan namelijk makkelijk voorkomen worden.

Een trage website heeft meestal één van beide redenen; de website zelf is traag, of de server waarop je website wordt gehost voldoet niet. Worst case scenario heb je last van beide problemen.

1. De ervaring van de bezoeker

Laten we eerlijk zijn, wat is er frustrerender dan wachten op het laden van een website. Buiten dat zijn mensen tegenwoordig simpelweg gewend aan snelle websites en korte laadtijden, dat is vandaag de dag een de-facto standaard.

Wanneer we niet krijgen wat we verwachten, binnen de tijd die we verwachten, gaan we op zoek naar een website die wel aan deze verwachtingen kan voldoen.

Met pagina's die even snel laden als het omslaan van een pagina in een boek houdt je je bezoekers betrokken en nog belangrijker, behoudt je hun vertrouwen.

Een pagina die traag laadt zorgt ervoor dat wij na gaan denken over de directheid van de verbinding en de betrouwbaarheid van de website.

Dit wordt natuurlijk nog belangrijker wanneer bezoekers persoonlijke gegevens in gaan vullen. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden, adressen of bankgegevens.

2. De impact op je omzet

Laadtijd kan niet alleen impact hebben op je positie in de zoekmachines, maar bijvoorbeeld ook op het aantal bezoekers dat converteert naar klant.

Het gecombineerde resultaat van 40 onderzoeken naar waarom bezoekers een webshop verlaten tijdens het betaalproces toont dat volgens 16% de webshop te traag was.

Het kwalijke is dat dit makkelijk voorkomen had kunnen worden. Door je website te laten ontwikkelen en hosten door een specialist zorg je ervoor dat je bezoekers geen last hebben van lange laadtijden.

Maar voordat je je website sneller wil gaan maken, laten we eerst even uitzoeken hoe snel een website eigenlijk hoort te zijn.

Hoe snel hoort mijn website te zijn?

Er zijn talloze onderzoeken geweest naar hoe snel een website nu werkelijk hoort te zijn. Hier zijn wat getallen samengevat;

  • 47% van de bezoekers verwachten dat een website binnen 2 seconden laad
  • 40% van de bezoekers verlaten een website die meer dan 3 seconden duurt om te laden
  • 79% van online shoppers die niet tevreden zijn met de prestaties van een webshop, zijn minder geneigd er de volgende keer nog eens een aankoop te doen
  • Een vertraging van één seconde kan resulteren in een conversieverlies van 7%

Je zou hieruit kunnen opmaken dat de laadtijd van een website idealiter maximaal twee seconden mag duren.

Hoe kan ik testen hoe snel mijn website is?

Je kunt natuurlijk gebruik maken van een timer terwijl je je website laadt, maar dat is niet de meest nauwkeurige methode.

De laadtijd van een website is vaak ook afhankelijk van de locatie van de server, dus moet je het testen vanuit verschillende locaties.

Gelukkig zijn er talloze tooltjes die je de mogelijkheid geven de snelheid van je website te testen.

Eén van deze tooltjes is de Pingdom Website Speed Tester.

Wil je een uitgebreid rapport over de snelheid en veiligheid van je website?
Stuur even een berichtje via onze contactpagina, dan sturen wij je zo snel mogelijk de resultaten!

Hoe kan ik de snelheid van mijn website verbeteren?

Een website sneller maken is grotendeels een technisch complex verhaal. Je kunt dit beter overlaten aan een partij die hier gespecialiseerd in is.

Toch zijn er wel wat punten die relatief makkelijk op te lossen zijn en je zelf ook al kunt verbeteren;

  • Het verkleinen en optimaliseren van afbeeldingen zodat deze minder lang duren om te laden
  • Het aantal plug-ins en widgets dat actief is verminderen (bij bijvoorbeeld het gebruik van Wordpress)

Maar dat is enkel het begin. Vaak is de meeste winst te behalen door problemen in de code op te lossen of door te veranderen van hosting-provider.

Conclusie

Het hebben van een snelle website zorgt er dus voor dat je bezoeker een betere ervaring heeft en meer vertrouwen heeft in je website.

Een trage website kan een negatieve impact hebben op je positie in de zoekmachines en het aantal bezoekers dat converteert naar klant.

Dit kan makkelijk voorkomen worden door je website te laten checken door een specialist. Vaak is de meeste winst te behalen door problemen in de code op te lossen of te veranderen van hosting-provider.

Wil je weten hoe snel jouw website is? Gebruik bijvoorbeeld de Pingdom Website Speed Tester of stuur een berichtje via onze contactpagina, dan sturen wij zo snel mogelijk een uitgebreid rapport op!